Home / De Eigenwijze 30 van deze week / Download radioprogramma / Maandag 20:00 live stream / Archief / Contact







Heb je een goede tip voor volgend jaar? stuur een e-mail naar:e-mail Joop.


Maandag 24 december 2012 vond er, van 10:00 tot 21:30, een elf en een half uur durend radioprogramma plaats op Golfbrekerradio.
Tegen het einde van een jaar komen weer veel jaarlijsten uit. Zeker op muzikaal gebied, denk bijvoorbeeld aan de top 2000 en de jaarlijst van de Top 40 enzovoort.
Amersfoort heeft ook haar plaatselijke Eindejaarslijst: De Eigenwijze Eindejaarslijst. Dit is een muzikale samenvatting van 2012.
Golfbrekerradio is een radio-omroep uit Amersfoort die uitzendt in de hele regio. De frequentie is 87.5 FM op de kabel van Amersfoort plus de omliggende gemeentes en is ook te ontvangen op digitale radio, glasvezel en via internet.
De website van het radioprogramma is: www.eigenwijze30.nl
Elke week wordt op de maandagavond om acht uur de Eigenwijze 30 uitgezonden. Dit radioprogramma vormt een hitlijst en wordt in die week samengesteld op basis van net uitgekomen singels en promo’s.
Joop Stroeve is de initiator en samensteller van die top 30. Als tiener hield hij de top 40 bij door elke week de nieuwste lijst op te halen bij de platenzaak.
Na verloop van tijd ontdekte hij dat het beter en rechtvaardiger kon met meer ruimte voor authenticiteit, vernieuwing en creativiteit in de lijst.
Wat deze lijst ook bijzonder maakt is dat het niet beïnvloed wordt door geld, managers en grote platenmaatschappijen. De focus van artiesten ligt niet alleen op Amerika of Engeland, maar vele landen van de wereld zijn juist vertegenwoordigt in de lijst. Het is een soort wereldreis van kwaliteitsmuziek met criteria als schoonheid en originaliteit. Veel muziekgenres zijn erin vertegenwoordigd zoals; pop, folk, rock, wereldmuziek, singer-songwriter, elektronische muziek, filmmuziek en jazz.
De luisteraars mogen ook meebeslissen wat er in de Eigenwijze 30 komt. Zo kan er elke week gestemd worden door een e-mail te sturen met hun voorkeur naar: eigenwijze30@golfbreker.com.
Op deze manier hebben veel mensen meegewerkt aan dit programma. Er stemmen ongeveer even veel vrouwen als mannen voor de lijst en veel stemmers zijn zelf ook muzikant.
Wat Joop ook opviel dit jaar was dat vrouwen vaker op wereldmuziek en singer-songwriters stemden, terwijl mannen meer op Elektronische muziek, Hiphop en Jazz stemden.
Over het algemeen is een Eigenwijze 30 stemmer te herkennen aan dat deze juist veel verschillende genres kiest en dus een brede smaak heeft. Alle 52 weeklijsten zijn bij elkaar opgeteld en vormen nu de Eigenwijze Eindejaarslijst.
Normaal zit Joop helemaal alleen in de studio, maar op 24 december zijn; Christine, Marco, Bart, Christel, Anjo, Dirkjan, Roelof ook in de studio om dit muzikale feestje mogelijk te maken. Ook zal Abe de Verteller een mythologisch verhaal vertellen over de nummer 50 in de lijst.
De honderd grootste hits uit de Eigenwijze 30 worden van 10:00 tot 21:30 gedraaid.
2012 is volgens Joop weer een mooi muzikaal jaar geworden. Wat opvalt is dat veel singles die in 2012 uitkwamen langer duurden dan de geijkte 3 minuten. Hierdoor zal de Eindejaarsuitzending nog langer zijn dan voorgaande jaren. Alle nummers worden altijd in zijn geheel gedraaid, waar vind je dat nog.
Op nummer 99 staat de Galicische band Leilía met hun single A voz das Evas, geschreven in een vijfkwartsmaat. Toevallig in hetzelfde jaar dat Dave Brubeck overleed van Take five, het beroemdste nummer geschreven in een vijfkwartsmaat.
Het muzikale genre dubstep wordt steeds meer mainstream waar zelfs bands als Muse zich door laten inspireren. Wereldmuziek, minimaal klassiek/filmmuziek en jazz deden het ook erg goed, zeker als het gecombineerd werd. Oorlog en revolutie zijn veel voorkomende onderwerpen. Bijvoorbeeld bij de nummers 2, 6 en 8, maar ook meer op gevoelsniveau bij nummer 11. De Syrische band Hewar ensemble heeft hun CD opgedragen aan alle gevallenen in de Syrische burgeroorlog.
2012 is voor Joop ook het jaar van de come-backs, Dead can dance heeft na 16 jaar een nieuwe CD, Hedningarna na 13 jaar, Orbital na 8 jaar en zo ook de singles van de vorig jaar verschenen come-back albums van Kate Bush en Lamb.
Sigur rós staat in de top 100 van de eindejaarslijst 3 keer genoteerd en 8 artiesten staan 2x genoteerd, dit zijn: Patrick Watson, Hedningarna, Muse, Dead can dance, Mahsa Vahdat, Serj Tankian, Maciej Szajkowski (hij zit in Warsau village band en R.U.T.A.) en Loga Ramin Torkian (zit ook in Niyaz).
Tijdens de radiouitzending zal er veel achtergrond informatie gegeven worden over de 100 mooiste singles en promo’s en ze worden natuurlijk volledig gedraait. Meestemmen kan voor de lijsten van volgend jaar.

1. Patrick Watson – Lighthouse
Deze singer-songwriter opereert ergens tussen pop en klassiek. Adventures in your own backyard is zijn nieuwe CD en gaat erover dat je de dingen die ver van je af staan niet kan veranderen, maar in je eigen achtertuin/gemeente wel. De single Lighthouse is een subtiel en fluweelzacht gespeelde pianomelodie met een ijle zang eroverheen en met een tekst die je ziel inschiet. Een lied dat als fluistervertelling begint en alsmaar steviger wordt.


2. Janine Jansen – Zomer 1945
Soundtrack van de film Süskind, gecomponeerd door Bob Zimmerman en Nando Eweg. Janine Jansen uit Soest weet deze aangrijpende film over de tweede wereldoorlog fantastisch weer te geven op haar viool uit 1727. Zo subtiel zij speelt kan niemand. Minimale klassieke muziek op topniveau.


3. Daiqing Tana + Haya band – Track the wind
Wat weten we eigenlijk weinig van China en zeker over de muziek die daar vandaan komt. In het midden van China trekken Mongoolse stammen over de steppen vlakten. De Tajnar-stam waar Daiqing Tana geboren is, migreert ook mee. Ze zingen erover op de nieuwe CD Migration van de Haya band samen met zangeres Daiqing Tana met de single Track the Wind. Migreren is net als ademen, maar dan met de seisoenen en met het leven, zegt ze. Mongoolse volksmuziek met een pure echtheid.

4. R.U.T.A. - Ius primae noctis / Prawo pierwszej nocy
Met "Ius primae noctis", Latijn voor herenrecht, gaf de adellijke landheer het recht van "de eerste nacht". R.U.T.A. laat de minder leuke kanten zien van de 19e eeuw, op een zodanige manier dat de Poolse overheid het nog geprobeerd heeft om deze band te verbieden. Poolse punk folk en doet qua stem een beetje denken aan Nina Hagen. Deze zangeres Nasta Niahrasava en zanger Maciej Szajkowski blijken ook echte stemkunstenaars te zijn.


5. Filastine + Nova - Gendjer2
Grey Filastine is een producer/componist die intelligente dubstep mengt met een zangeres Nova Ruth uit Java. De in 1965 verboden tekst, de tekstschrijver is toen zelfs vermoord hierdoor, gaat over de armoede. Zo gebruikt Filastine wel meer van overleden mensen op zijn CD Loot. Electronische muziek met diepgang.


6. Emel Mathlouthi - Ma lkit (Not found)
Vorig jaar tijdens de Arabische lente stond ze te zingen voor een menigte op het plein in Tunis. Nu is haar debuut CD Kalmti Horra (vertaling: hat woord is vrij) uit van Emel Mathlouthi, vol met politiek getinte teksten. De muziek op de single Ma lkit is licht elektronische Arabische folk met een stuwende baslijn en emotionele teksten over ontreddering. Die voel je met haar mee.


7. CéU – Retrovisor
Céu komt uit São-Paulo Brazilië. Als singer-songwriter mengt ze stijlen als Bossanova, Jazz en Braziliaanse folk op een rustige manier met elektronische muziek. Als je de CD Caravana Sereia Bloom opzet, krijg je gelijk zin in de zomer. Retrovisor = achteruitkijkspiegel. Kijk daar niet te vaak in, zegt ze, maar juist vooruit zeker in de liefde.


8. Mariem Hassan - Siyant laydad
Mariem Hassan is een van de voorvechtsters voor en vrij Westelijke Sahara. De woestijn bewoners daar worden Sahraw genoemd. Ze is geboren in een nomadestam samen met nog 9 broers en zussen. Een aantal vinden we terug in de band. Siyant Leydat betekend in de Arabische taal Hassaniyya: de erfenis, over de politieke strijd die ze voortzet van haar voorouders. Transopwekkende blues met dub en trip geluidjes. De CD El Aaiún Egdat kun je vertalen als: De hoofdstad El Aaiún onder vuur, de heftige protesten aldaar tijdens de Arabische lente.


9. Sigur rós – Varúd
IJslandse band die post-rock mengt met klassiek en ambient. De 4 bandleden met de zanger Jonsi Bergisson hebben Valtari (IJslands voor: wals) uitgebracht met verschillende singles. Varúd (IJslands voor: waarschuwing) staat het hoogst genoteerd. Adembenemende sferische muziek in slow-motion alsof de elfjes je ergens voor willen waarschuwen.


10. Xavier Rudd - Follow the sun
De Australische surfer, natuuractivist en Singer-songwriter Xavier Rudd speelt gitaar, mondharmonica, de basedrum met zijn blote voeten en zingt er ook nog bij. Ontspannen folk/blues met een spirituele diepgang. De CD Spirit bird is veelal buiten opgenomen dus je hoort de vogels op de achtergrond.



De top 160 van de Eigenwijze Eindejaarslijst 2012

jaar notering hoogste positie aantal weken artiest titel

1.      1 11 Patrick Watson / Lighthouse
2.      1 12 Janine Jansen / Zomer 1945
3.     1 11 Daiqing Tana + Haya band / Track the wind
4.     1 10 R.U.T.A. + Nasta Niakrasava / Ius primae noctis - Prawo pierwszej nocy
5.     1 10 Filastine + Nova / Gendjer2
6.     1 10 Emel Mathlouthi / Ma lkit (Not found)
7.      1 11 CéU / Retrovisor
8.     1 10 Mariem Hassan / Siyant laydad
9.     3 12 Sigur rós / Varúd
10.   2 10 Xavier Rudd / Follow the sun
11.    3 11 Hewar + Jivan Gasparyan / Needless to say

12.    1 11 Knife party / Bonfire

13.   1 10 Portico quartet / Ruins

14.   1 10 Skrillex + Sirah / Bangarang

15.   2 9 Mahsa Vahdat + Sam McClain / A deeper tone of longing

16.   4 10 Dead can dance / Opium

17.    2 10 Tord Gustavsen quartet / The well

18.   1 8 Muse / Survival

19.   2 10 Sulk station / Contentment
20.   2 10 Ahab / Further south
21.    1 10 Nicolas Jaar / Dont break my love

22.    2 9 Dry the river / No rest
23.   5 10 Niyaz / Parishaan
24.   1 9 Hedningarna / Bonden
25.   1 9 Dead can dance / Amnesia
26.   3 10 The Black keys / Little black submarines
27.    1 11 Lacuna coil / Trip the darkness
28.   4 10 Other lives / Dust bowl III
29.   5 12 The Moon and the nightspirit / Felleg utjan
30.   2 9 Frank Ocean / Pyramids
31.   6 11 Wizard, Daddy Freddy + Tenor Fly / Soundbwoy killa
32.   7 11 Nancy Vieira / Maylen
33.   1 9 Anathema / The beginning and the end
34.   1 9 Ane Brun + José Gonzalez / Worship
35.   2 8 The Kyteman orchestra / The mushroom cloud
36.   3 9 Porter Robinson / The state (+ remix)

37.   4 9 Ana Alcaide / El pozo amargo
38.   4 9 Lamb / Butterfly effect
39.   3 11 Serj Tankian + Tom Morello / Goodbye - Gate 21 (remix)
40.   5 10 Michael Kiwanuka / Bones
41.   1 7 Serj Tankian / Harakiri
42.   12 11 Warsaw village band + Hedningarna / Ej ty, gburski synie
43.   7 10 Mahsa & Marjan Vahdat / Garden of visions
44.   3 10 Marta Gómez / Tierra, tan solo

45.   3 10 Rico Tubbs / Feel it (+ remix)
46.   3 9 Susanne Sundfør / Turkish delight (+ remix)
47.     2 8 Atoms for peace / Default
48.   3 8 Muse / Madness
49.   2 11 Andrew Cronshaw / The unbroken surface of snow
50.  9 10 Mohsen Namjoo / Baghali
51.   3 8 Urna Chahar-Tugchi / Yisun dalaiin hövöönd
52.   3 8 Varttina / Tuuterin tyttaret
53.   7 9 Fatoumata Diawara / Sowa
54.   2 8 Mumford + Sons / I will wait
55.   3 9 Blood stain child / S.O.P.H.I.A
56.   3 8 Orbital / Never

57.   9 10 Calexico / Para
58.   2 8 Tindersticks / Medicine
59.   3 9 Le trio Joubran + Dhafer Youssef / Zawaj el yamam
60.   2 7 Major Lazer + Amber / Get free
61.   1 10 First aid kit / The lion’s roar
62.   1 8 Tame impala / Elephant
63.   4 8 Loga Ramin Torkian + Khosro Ansari / Parva (Compassion)
64.   3 9 Kate Bush / Lake Tahoe
65.   6 9 Modestep / Show me a sign
66.   6 8 The XX / Angels (+ remix)
67.   9 10 Lianne la Havas + Willy Mason / No room for doubt
68.   4 7 Rudimental + John Newman / Feel the love (+ remix)
69.   6 8 Kiran Ahluwalia / Yaar naal
70.   3 9 Martin Fondse + Eric Vloeimans / Paraiso
71.    6 9 Kendrick Lamar / Swimming pools (Drank)
72.    4 8 Faun / Pearl
73.   7 9 Trio C tot de derde / Cobra dusha
74.   16 11 Ludovico Einaudi / Una mattina (Intouchables)
75.   7 9 Baauer / Harlem shake
76.   11 9 Kromestar / Noiz
77.    6 11 Kristian Blak & Yggdrasil / Qajaq
78.   10 8 SambaSunda quintet / Bulan sapasi
79.   5 8 La la + The Boo ya / Junglist soldiers
80.  8 9 Sedaa / Magtuu (The beauty of nature)
81.   7 8 MONO / Legend (A journey through Iceland)
82.   2 6 Mala / Cuba electronic / Calle f
83.   11 8 Kodaline / All I want
84.   11 9 Alt-J / Tessellate
85.   2 7 Florence + The Machine / Spectrum (Say my name) (+ remix)
86.   4 7 Juju / Djanfa moja
87.   6 8 Kronos quartet, Kimmo Pohjonen +… / Plasma
88.   7 7 Patrick Watson / Into giants
89.   3 6 Sigur ros / Ekki Múkk
90.   2 11 Sade / Love is found
91.   8 8 Gregory Porter / Be good ! (Lion’s song)
92.   4 7 Die Antwoord / I fink u freeky
93.   7 9 Sigur rós / Lúppulagid
94.   17 10 Wardruna / Løyndomsriss
95.   6 7 Rufus Wainwright / Out of the game
96.   2 6 Emalkay / Fabrication / Massive
97.   1 9 Jonathan Wilson / Desert raven
98.   9 7 Kristi Stassinopoulou + Stathis Kalyviotis / Me gelasan ta poulia
99.   12 8 Leilía / A voz das Evas
100.      12 10 Massive Attack + Burial / Four walls / Paradise circus (remix)
101.       6 6 Habib Koité + Eric Bibb / Touma ni kelen / Needed time
102.       6 6 Radiohead / The daily mail / Staircase
103.      10 9 Agnes Obel / Brother sparrow
104.      5 7 Priscilla Hernandez / Off the lane
105.      7 7 Geoffrey Gurrumul Yunupingu / Gopuru
106.      9 8 Susanne Sundfør / White foxes
107.       7 7 Ben Howard / The fear
108.      6 6 Staygold, Style of eye + Pow / Wallpaper
109.      5 7 Nils Petter Molvær / Mercury heart
110.       15 9 Kryptic minds / Talisman
111.       8 9 Dream theater / On the backs of angels
112.       12 10 Anoushka Shankar / Traveller
113.       11 7 Sigur Rós / Eg anda
114.       8 9 Michael Kiwanuka / Home again
115.       18 11 Marcus Miller / Detroit
116.       8 7 Tref / Tragédie lego
117.       7 6 Daiqing Tana + Haya band / Flying eagle
118.       8 7 Ane Brun / One
119.       9 7 Rahat Fateh Ali Khan / Tera dear hua
120.       10 6 Marta Gomez + Javier Ruibal / Por tu amor me duele el aire
121.       13 8 Katatonia / Buildings
122.       5 5 Clock opera / Lesson no. 7
123.       6 6 Eluveitie / A rose for Epona
124.       12 8 Snareophobe + Eva Lazarus / I double L
125.       15 8 Barana + Ceylan Ertem / Dansapolis
126.       11 7 Mahsa & Marjan Vahdat / Twinklings of hope (Daram omidi)
127.       4 11 Ben Howard / Keep your head up
128.       20 10 Jamie Woon / Shoulda
129.       4 5 Varttina + Wimme / Manattu
130.      5 5 Adele / Skyfall
131.       10 6 Ferhat Tunç / Suwara Kirmanciye
132.       19 8 Ilgi / Peršana
133.       9 5 Florence + The Machine / No light, no light
134.       5 6 Bertolf / English roses
135.       10 6 Lorn / Ghosst(s) (+ remix)
136.       14 7 Keyvan Chemirani, Dorsaf Hamdani + … / Louanges
137.       10 5 Triakel / Karna
138.       14 6 Florence + The Machine / Never let me go
139.       10 6 Asaf Avidan / One day / Reckoning song (+ remix)
140.      11 6 The Alaev family + Tamir Muskat / Zebo
141.       9 5 Tinariwen / Iswegh attay
142.       11 6 Staff benda Bilili / Osali mabe
143.       12 6 Mark Knopfler / Redbud tree
144.       18 7 Fatoumata Diawara / Bakonoba
145.       11 5 Madeleine Peyroux / The party oughta be comin soon
146.       12 6 Squarepusher / Dark steering
147.       10 4 Andy Burrows / Hometown
148.       5 12 Shazalakazoo / Bang!
149.       13 6 Mateo Alvarez / Save her cry
150.      1 10 Opeth / The devil's orchard
151.       7 5 Azealia Banks + Lazy J / 212
152.       15 5 Yeasayer / Henrietta
153.       9 4 Gregory Page + His big band orchestra / Here to stay
154.       17 5 Efterklang / Hollow mountain
155.      5 4 The Black keys / Gold on the ceiling
156.       10 5 Mamani Keita / Gagner l´argent Français
157.       9 4 Dry the river / New ceremony
158.      6 6 Lykke Li / I follow rivers (+ remix)
159.       9 5 Tindersticks / A night so still
160.      9 4 Alabama shakes / Hold on



Top 12 mooiste en beste albums uit 2012:

1. Patrick Watson - Adventures in your own Backyard
2. Daiqing Tana + Haya band - Migration
3. Sigur rós - Valtari
4. Dead can dance - Anastsis
5. Filastine + Nova - Loot
6. R.U.T.A. - Na uschod
7. Muse - the 2nd law
8. Emel Mathlouthi - Kelmti Horra
9. CéU - Caravana Sereia Bloom
10. Mariem Hassan - El Aaiun Egdad
11. Portico quartet - Portico quartet
12. Janine Jansen + Galaxy film orchestra - Süskind soundtrack





Terug naar de homepage